индустриална прахосмукачка

Нужна ли ни е индустриална прахосмукачка?

Сестра ми осъзна, че й е нужна индустриална прахосмукачка за малкият ресторант, който управлява. В продължение на цяла година, смени 3 обикновени. В крайна сметка, реши, че е по-добре да направи инвестиция, за да си спести главоболието в  бъдеще. Казах че ще й помогна с изборът и потърсих малко повече информация. Оказа се, че има огромна разлика между обикновените и индустриалните прахосмукачки. Освен това има и различни видове индустриални прахосмукачки, според зависи за какво ще се използва. Първият вид са тези, които са за хотели, ресторанти или офиси, те са за сухо почистване. Обаче, ако искате да отпушвате канали и да перете килими с нея, ще ви трябва тежката артилерия – прахо/водосмукачка. Перфектни са за течности, мухъл, даже и за масла.

Разновидности на индустриалните прахосмукачки.

Домашните прахосмукачки събират всичко в някаква платнена или хартиена торба. Индустриалните го правят в контейнери, които са максимално улеснени за почистване. Все пак този тип електроуред е създаден, за да пести време и енергия. Разнообразието на видовете е пълен спектър – възможно е да са с централни вакуумни системи, монофазни или трифазни линии, за стружки и масла. Намерих пълен списък на www.prahosmukachki.com. Мощността на някои достига до 90kW – колкото по-мощни са, толкова по-силна им е всмукателната мощност. Тя съответно ги прави по-ефективни. Освен това са и доста мобилни. Това е важна характеристика, защото са създадени, за да може да се почистват с тях големи площи, ако придвижването им е трудно, по-скоро ще затрудняват процеса на чистене, от колкото да го улесняват. Като цяла, тяхната мисия е да работят безотказно денонощно. Именно заради това и са приспособени да издържат на големи натоварвания постоянно. Единственото нещо, което им се сменя са филтрите. Периодът е на няколко месеца.

Предпочитани характеристики.

Хубаво е кабелите им да са поне 5 метра, за да може безпроблемно да варира из помещението. Колкото по-дълъг, толкова по-малко обикаляне и съобразяване с местоположението на контактите наоколо. Важно значение имат и тръбите на самата прахосмукачка. Ако са метални е най-добре. Пластмасовите също не са лош избор, но най-оптимално е, да са метални.
Друга важна характеристика са филтрите. Въздухът, който минава през една индустриална прахосмукачка, трябва да се филтрира. Традиционните модели имат поне 3 филтъра. Събират дребни, едри, както и микрочастици. Съществува и така нареченият Хепа филтър, който улавя фини прахови частици, бактерии, акари и дори токсичен прах. Първоначално е бил изобретен за да хваща радиоактивни частици. По-късно става ясно, че може да се прилага и за други дейности. Днес той успява да задържи 99% от всички частици във въздуха.

Сестра ми се притесняваше, дали ще успее да работи лесно с такава прахосмукачка. Все пак в ресторанта има доста мебели, които трябва да се заобикалят и да се почиства под тях. Оказа се, че да се чисти с индустриални прахосмукачки е по-лесно от колкото с обикновени. Снабдени са с колела и не е нужна някаква специална квалификация за да се управляват. Въпреки теглото им – повечето са около 20кг, те се движат доста бързо и леко.  Тази, която тя си закупи от prahosmukachki.com , е снабдена и с три накрайника. Както обикновените, така и индустриалните прахосмукачки трябва да могат да достигат до най-деликатните места за почистване.