как-да-се-погрижим-за-моравата

Като повечето хора, сигурно и вие се гордеете да имате красива и добре изглеждаща морава. Истината обаче е, че за да поддържаш една зелена тревна площ в най-добро състояние, са нужни време и усилия. Направихме малък наръчник как да се погрижите за вашата морава без да е нужно да прибягвате до използването на пестициди. С малко работа и постоянство за съвсем кратко време можете да спечелите погледи на адмирация от съседите ви. Добрата морава е по-малко уязвима на домашни любимци, вредители, плевели или на изсушаване.

Как да поддържаме моравата?

  • Косете високо – височината на тревата трябва да е между 5 и 8 см., по този начин тя ще е стимулирана да расте и ще пречи на вредителите. Можете да косите ръчно, а ако нямате време може да използвате и косачка робот Egrobot, която да свърши това вместо вас.
  • Когато поливате се старайте водата да прониква по-надълбоко – така се образуват дълбоки корени. Препоръчително е поливането да е към 2,5 см., като не трябва да се полива по-често от веднъж седмично. Ако не можете да прецените на око колко вода сте използвали, сложете някоя консервена кутия на моравата и гледайте докъде се пълни с вода, докато поливате.
  • Твърде много вода пречи на почвата да се снабди с кислород и се превръща в подходяща среда за развиване на бактерии.
  • Не забравяйте да захранвате моравата си с органична тор.
  • Дозасявайте, когато е нужно. Въпреки вашата грижа може да се образуват петна където тревната площ е по-рядка. Дозасейте ги с нови семена.
  • Вижте къде точно се образуват пътечки и ги посипете с камъни. Друг вариант е да сложите мулч. При всяко положение, ако от едно място се минава прекалено често, няма защо да го мъчите с тревна посявка.

Как да се погрижим за тревата през есента?

Моравата се подготвя за зимата, точно както и животните го правят. Макар повечето хора да мислят, че с настъпването на есента, грижата за тревните площи приключва, това изобщо не е така. Есенните месеци са точно времето, когато тревата се опитва да се запаси с енергия, вещества и влага за през зимата. Ако положите нужното внимание през есента, на пролет ще имате една лъскава добре изглеждаща морава.

През есента е нужно да продължите да косите без значение дали е с роботизирана косачка или на ръка. Освен това, трябва да продължите и да поливате. Последните две косенета трябва да са с най-ниската настройка на остриетата, за да позволите на слънчевите лъчи да достигнат до основата на стеблата. Не забравяйте да премахвате не повече от 1/3 от стеблото, за да ви е здрава тревичката.

През есента друга мярка, която задължително трябва да предприемете е да премахвате редовно падналите листа. Правете го това преди да са се намокрили от дъждовете и да образуват задушаващ килим върху тревата. Можете да ги нарежете, можете да използвате и уред за издухването им или дори да използвате прахосмукачка за градина, която да ги събере. В никакъв случай обаче не ги оставяйте да прекъснат достъпа до кислород на  тревата.

Последното нещо, което трябва да направите за вашата морава през есента е да я наторите. Особено ако наторявате само веднъж годишно, нека това да е през есента. Въпреки че през студеното време стъблата на тревата не растат, корените им растат и имат нужда от храна и енергия. Опитайте се да разпространите органичната тор колкото се може по-добре, за да може да достигне до всяко коренче.

Ако широколистни плевели са ви превзели моравата, като глухарчетата, които не отричаме, че са прекрасни, но все пак можем и без тях, тогава есента е времето да се справите с тях. Както тревата, така и плевелите се опитват да се запасят с вещества за през студените месеци и абсорбват всичко до което достигнат. Ако им приложите хербициди ще ги погълнат за нула време и на пролет няма да има и спомен от тях.