баня с прозорец

баня с прозорец

Винаги е полезно да погледнете нещата със свежи очи, за да могат новите идеи да донесат положителни промени или допълнения във вашия живот.Този пост ще се опита да разгледа дизайна на баните с прозорец, какви са предимствата в тези помещения и как да се симулира визуално наличието на прозорец, ако няма такъв.

Предимства

Говорейки за предимствата на прозореца в банята, можете да помислите за практическите предимства:

Вентилацията е един от най-важните аспекти на банята. Ако имате прозорец в банята, то проветряването ще бъде много по-лесно, по-приятно и по-бързо. Въздухът от улицата ще спаси помещението от прекомерна влага и ще обогати пространството с кислород и свежест.

През деня можете да се наслаждавате на естествена дневна светлина, а през лятото или пролетта да комбинирате приемането на обикновена със слънчевабаня. През нощта, ако изключите светлините и запалите свещите, можете да седнете в гореща вода, да гледате звездите и луната. В допълнение, наличието на дневна светлина ви позволява да пестите електроенергия.

За дизайнерите прозорецът в банята е чудесно вдъхновение. Неговият специален дизайн може да направи банята уникална и романтична.

Местоположение

Местоположението на прозореца може да зависи от това как ще се изпълняват основните му практически функции – осветление и вентилация. За да бъде ефективна вентилацията, е необходимо прозорецът да не бъде по-малко от 1.7 метра. Това би било от полза за вашия таван, тъй като при постоянното проветряваненяма да се образуват конденз и мухъл.

Не е препоръчително прозорците да се поставят твърде близо до мивки, душове или вани за баня, тъй като студения вятър през зимните месеци създава дискомфортно течение около прозореца. Освен това, прозорецът следва да е достъпен и когато пожелаете да може да се наслаждавате на гледката от него. Ако искате от него да гледате панорамата на улицата, той се позиционира така, че да ви бъде удобно, когато лежите във ваната.

Избор на форма

Формата и външният вид на прозореца следва да съответстват на цялостния дизайн и стил на банята, така че да се вписва в цялостната картина и да не разваля работата на дизайнера.

Прозорецът може да бъде с една от следните форми:

– квадратна;

– правоъгълна;

– кръгла;

– овална;

– под формата на арка.

За любителите на нестандартните решения прозорецът може да бъде с всякаква необичайна форма. Например, един правоъгълен голям прозорец от тавана до пода е подходящ за големи бани в частни къщи или за модерни апартаменти с големи размери.

Правоъгълните прозорци са подходящи за минималистичния стил. Кръглите прозорци изглеждат страхотно в банята в класически стил. Те са подходящи за дизайна в малките бани, тъй като закръглената форма създава усещане за пространство и уют. Прозорецът с нестандартна форма може да се превърне в основен акцент на дизайна и може да донесе радост на собствениците и техните гости.

Повече идеи може да видите тук: https://www.keramo-bg.com/plochki-za-bania