апартаменти-на-зелено-съвети

Отдавна мечтаете да закупите собствено жилище и сега е дошъл моментът да направите заветната крачка. Търсите апартамент ново строителство, но се оказва, че търсенето на подобни имоти в момента е по-голямо от предлагането и вие решавате да потърсите покупка на имот на „зелено”
Идеята ви не е лоша, но покупката на жилище на „зелено” малко по-рискова, отколкото покупката на вече изграден и въведен в експлоатация апартамент.

Какво означава това?

Най-простичко казано, покупка на „зелено” означава да закупите апартамент, който в момента на покупката все още не съществува. Вие го купувате предварително и точно поради тази причина трябва да сте много внимателни на коя строителна/инвеститорска фирма гласувате доверие.
Тъй като „проверката е висша форма на доверие” ние помолихме брокерите от агенция за недвижими имоти Arco Real Estate да ни посъветват за важните стъпки, които трябва да направите, преди да се спрете на компания, от която да закупите апартамент на „зелено”.

Проверка на терена
Тъй като ще купувате жилище на „зелено” (което все още не съществува), преди да започнете да правите каквито и да е планове (или не дай боже) плащания, проверете собствеността на терена, върху който ще се строи жилището ви. Проверката можете да направите много лесно, като само трябва да направите справка в Имотния регистър. Проверете кой е собственикът на терена, дали фирмата, която сте избрали за строежа има право да строи, дали парцела няма някакви тежести като ипотека или други.

Проверка на фирмата, която ще строи жилищната сграда
Проверката може да се извърши в Търговския регистър и не отнема много време. От нея можете да разберете дали дружеството наистина съществува, дали няма открита процедура по несъстоятелност, дали няма заведени искове от други фирми или клиенти за неизпълнение на договорни отношения и т. н.
Ако всичко дотук е наред, можете да пристъпите към етап подписване на предварителен договор за покупко-продажба.

Важно! Предварителният договор трябва да бъде задължително в писмен вид и да бъде заверен от нотариус.

При сключването му задължително поискайте от изпълнителя да конкретизира параметрите на имота, който ще купувате, съветват от http://www.arcoreal.bg/.Това означава да ви предостави информация за реалната площ на имота, разпределението на стаите, материалите, които ще се използват, дължимата сума за имота, както и начините за плащане, и т. н.
Много важно е в документа да са посочени сроковете за приключване на всеки един етап от строежа, както и срока, в който жилищната сграда трябва да бъде готова и предадена на собствениците.

Договорете схемата за плащане
Вариантите ви тук са няколко: да платите цялата сума наведнъж, да платите на вноски или да плащате след приключване на определени етапи от строителството.
Най-често практикувания начин на плащане към момента е 10% предварително (капаро), 20% след получаване на разрешителното за строеж, 30% при акт 14 и останалите при получаване на акт 16.

Окончателен договор и влизане в правото на ползване
Когато сградата има всички задължителни документи (особено важен е акт 16) и е завършена до груб строеж, можете да поискате прехвърляне на собствеността. Това може да стане само с нотариален акт пред нотариус. Имате ли нотариалния акт, последната стъпка е да впишете имота в Имотния регистър.