Защитното облекло – необходимата отговорност

Защитното облекло - необходимата отговорност

Без значение каква работа планираме да извършваме, ремонти у дома или пък работа в градината, необходимо е да обърнем внимание на своята безопасност. Защитата от наранявания трябва да стои на първо място за нас, затова и трябва да подходим с внимание към своето работно облекло и да не го подценяваме.

Без значение дали ви трябва предпазно облекло за професионални цели или за извършване на домашни ремонти, то трябва да е от добро качество.

Представяме ви най-важните компоненти на минималната защитна екипировка:

Каска

Базово защитно облекло, от което се нуждае всеки строител или домашен майстор:

Каска

Каска

Каска

Всеки елемент на защитното облекло е важен сам по себе си и не бива да се подценява, но каската е може би най-важната. Здрава и надеждна каска е първото нещо, от което се нуждаем за каквато и да е работа. Тя трябва да е супер здрава, но в същото време да приляга плътно към главата и да предлага удобство.

В момента на пазара има различни изчистени варианти работни каски, които са подходящи за различни видове работа. Предлагат се такива с удобен подплатен интериор, регулируеми закопчалки или такива с вградени ленти  за пот.

Очила

Очила

Очите са най-уязвимата част от нашето тяло, затова и трябва да инвестираме в чифт надеждни очила или шлем. Те са задължителни особено при дейности като режене на различни материали като дърво, метал, пластмаса и други, както и извършване на дейнсти където сме подложени на ярка светлина и или инфрачервена радиация.

При заваряване разбира се не можем да пропуснем маската за заваряване. На пазара се откриват заваръчни очила с двойни стъкла.

Очила

Ръкавици

Ръкавици

Ръцете и пръстите са тази част от тялото, която най-често нараняваме по време на ремонт, затова е и е важно да се погрижим за тях. В зависимост от нашата дейност можем да  изберем ръкавици с различна защита: от вибрации, от остри предмети, от топлина или студ, от бактерии и  химикали.

Предпазен гащеризон

Предпазен гащеризон

Хубаво е да изберем гащеризон от дишащи материали, които позволяват комфорт и свобода на движението.  Плюс са и дъбоките джобове.

Работни слушалки/ тапи

Работни слушалки/ тапи

Ако работите в среда с високи нива на шум, то препоръчва се да носите работни слушалки или тапи. Работните слушалки са по-удачен вариант, защото можем лесно да ги махнем и сложим обратно когато искаме.

Противопрахова маска

Противопрахова маска

Маската против прах въобще не бива да се смята за излишна, ако има риск да вдишаме вредни вещества при ремонт. При ремонтни дейности винаги съществува риск за работниците от вдишване на вредни изпарения, дим, прах.

Противопраховата маска предпазва дори от най-дребните прахови частици, както и други вредни частици. Ако работим с вредни химикали, препоръчва се да използваме маски, покриващи цялото лице.

Наколенки

Наколенки

Наколенки

Ремонтните и строителните дейности изискват продължително седене на колене, затова и са ни необходими наколенки, за да предпазим коленете си.

Обувки

Обувки
Обувки

Работните обувки са важна част от защитното облекло, тъй като те ни дават стабилност. А знаем, че е важно  да имаме добра опора и защита за крака при работа.

Ако работите във влажна среда, добра идея за вас са работни обувки с антипързалящо покритие, тъй като 16.2% от работните инциденти се случват поради пързаляне. Хубаво е да си вземем и специални работни чорапи за допълнителен комфорт.

Светлоотразително защитно облекло

Светлоотразително защитно облекло

Видимостта при ремонтни строителни дейности в по-голям мащаб е важна за нашата безопасност. Затова е хубаво ние и работниците ни да сме екипирани със сигнални работни дрехи. Също както е случаят с ръкавиците, светлоотразителното защитно облекло се предлага в различни видове според типа дейност.